HET VERHAAL

Wie is Menno Tuik?

Wie is Menno Tuik en wat doet ie?
Kracht, (be the) change, power, beleving, enthousiasme, doel-beeld-plan, focus, actie & rust zijn zo wat termen die bij mij passen. Ik wilde na de Pedagogische Academie beslist voor de klas. Ik wilde met mensen werken. Omzwervingen in onderwijsland – van het werken in Londen tot het werken op diverse (speciale) scholen in Friesland – leiden er uiteindelijk toe, dat ik me meer en meer op het terrein van weerbaarheid, sport & coaching ging bewegen.

In 2004 richtte ik op de dag van de Slachtemarathon Buro Weerbaarheid op. Tot en met 2010 was ik naast directeur van Buro Weerbaarheid, LO docent bij Piter Jelles, een grote scholengemeenschap in Friesland. Sindsdien ben ik fulltime met m’n eigen bedrijf bezig. Was rond die tijd Master Trainer Rots & Water in Nederland tot eind 2018. Ik leidde mensen op om Rots & Watertrainer te worden.

Ik verzorg trainingen en ondersteuning op het gebied van weerbaarheid, omgaan met agressie, assertiviteit, zelfverdediging en seksuele intimidatie. Ik werk veel via de psychofysieke weg. Dit betekent dat er gestart wordt vanuit een fysieke invalshoek waarbij door middel van beweging mentale en sociale vaardigheden aangereikt en verworven worden. Het doel is dat er bewustzijn ontstaat over de samenhang tussen fysieke lichaamshouding en mentale weerbaarheid.

Weerbare werknemers zitten doorgaans lekker in hun vel, hebben plezier in hun werk, een groter gevoel van veiligheid en incasseringsvermogen en minder stress. Dit betekent niet alleen minder ziekteverzuim en betere klant/
cliëntcontacten, maar ook een betere werksfeer.

In beroepen waarbij sprake is van veel contact met mensen – denk aan de zorg, het onderwijs en ook sportclubs – kunnen zich agressieve of zelfs gewelddadige situaties voordoen. Conflicten met klanten of cliënten, maar ook tussen collega’s. Lichamelijk geweld of mentale agressie kan grote gevolgen hebben op de werksfeer en de psychische gezondheid van het personeel. Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in geweld- en agressiemanagement op de werkvloer. Door middel van diverse weerbaarheidstrainingen helpt Menno bedrijven in allerlei sectoren.

Verschillende keren ben ik op tv geweest. Bij een Eén Vandaag over jongens die het lastig hebben in de maatschappij. Bij de NPO met stand up comedian Anouar over weerbaarheid en wat jongens nodig hebben. Liep bij het Nederlands filmfestival in Utrecht over de rode loper samen met een cliënt voor de film uit 2013 “De Echte Jongensfilm”. Was op Omrop Fryslân te zien in het programma “Minsken”. En leverde recentelijk een bijdrage in het programma “Me Jane, You Tarzan!”

Ik geef trainingen aan kinderen, pubers, jongvolwassenen en volwassenen (van mensen uit het bedrijfsleven tot topsporters). Menno is een graag geziene spreker op conferenties en studiedagen daar hij mensen letterlijk in beweging zet.

Menno Tuik zag als gymdocent en coach op een scholengemeenschap in Leeuwarden jongens en meiden (en daardoor ook collega’s) uit de boot vallen. Ik hoorde collega’s klagen over die lastige, onhandelbare knullen die zich
ongemotiveerd, luidruchtig en soms zelfs uitgesproken vijandig en agressief door hun schooltijd heen worstelden. Ik vroeg me af waarom ze zich soms zo
misdragen. En vooral: hoe kunnen we ze helpen hun eigen weg te vinden op en na school? Ook meiden vinden het heerlijk om zich ’s even op een fysieke manier te uiten. Zie daar “Ut Mut Erút, De Reis van de Held” is ontstaan, waarin jongens en meisjes door middel van fysieke oefeningen vat krijgen op hun energie en hun emoties. Het boek kwam 4 april 2019 uit.

Daarnaast ben ik ook opa van twee kleinzonen. Wat hebben deze twee
mannetjes in deze tijd nodig van mannelijke rolmodellen. Van hun vader. Terug
naar de vader als voorbeeldfunctie. Ik zie in mijn praktijkruimte jonge vaders die dit niet gemakkelijk vinden. Jongens kunnen volgens mij zich alleen tot gezonde mannen ontwikkelen als ze positieve voorbeelden krijgen van vaders, ooms, opa of mentor. Zo ontstond het idee voor het Vader en Zoon Weekend om het contact tussen vaders en zonen te versterken.

Met mijn programma’s krijg je snel tools in handen om te ervaren dat je grip op
je leven kan hebben in allerlei situaties (relaties/ werk/ contact met vrienden
etc.).

Mijn motto is: “Actie, bewegen is nodig om tot verandering te komen!”
(Als je doet wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd hebt gekregen).

menno tuik

Wil je Menno graag persoonlijk spreken?

Bel dan naar 06-10406919
of stuur gerust een e-mail.