Emotie No Comments

Het leven is keuzes maken

Het leven is keuzes maken

Alles in het leven draait om keuzes maken. Wellicht de grootste levensles. Het laat ons nadenken over onze kracht. Niet de kracht om tegen anderen te gebruiken, maar de kracht in ons zelf in het leven wat we ons voorstellen.

Deze levensles is niet gemakkelijk, omdat het ons het leven van alledag direct spiegelt. Wellicht beangstigend wanneer jij je ineens realiseert dat wat je nu doet ook een keuze is. Beangstigend ook wanneer we nu dingen doen die we eigenlijk helemaal niet willen doen. Het kan ons – ik hou van positief denken – dus ook de vrijheid geven om een nieuw begin te maken met wat we eigenlijk echt willen in het leven. Mijn vraag op het plankje is altijd “Hoe ziet je leven over 10 jaar eruit?” Waar ga je voor? Het leven is dus keuzes maken. Ook voor de dag van vandaag heb jij gekozen. Je hebt gekozen voor de plek waar je wilt wonen. Je hebt de partner gekozen. Of juist verlaten. Je kiest wat je vandaag wilt eten, de kleren die je aantrekt & de gedachten die door je hoofd gaan. Je kiest ervoor om het vandaag rustig aan te doen of om die drukke dag in te gaan. Jij kiest ervoor om dankbaar te zijn of vandaag de kop in de nek te doen en overal maar tegen in te gaan. Liefde is een keuze. Boosheid is een keuze. Angst is een keuze. Kracht is een keuze. Jij kiest. Alles is een keuze en het is een keuze die echoot door ons leven……en in onze geschiedenis…….en gaat door en door in de eeuwigheid.

Veel mensen accepteren deze levensles niet en vliegen in de slachtofferrol en blijven erover zeuren of geven anderen vaak de schuld. Je zou nog kunnen discussiëren over het feit dat je “gedwongen” bent om in jouw stad of dorp te leven of in de auto te rijden waar je nu in rijdt, maar er is geen ontkenning aan. Het is wat het is: het komt door keuzes uit het verleden. Anderen roepen dat de situatie waar je nu in zit, komt door bepaalde omstandigheden, maar wij maken keuzes in die bepaalde omstandigheden. Ja, maar ik ben toch geboren in dit land en ik heb toch niet mijn ouders gekozen? Misschien komt er een dag dat we ons realiseren dat we meer te kiezen hebben dan we denken……Ik hoop dat die dag vandaag voor je aanbreekt. Op de dag dat we kunnen accepteren dat de keuzes die we maken, we daar zelf voor gekozen hebben, zijn we bevrijd om het leven te kunnen leven wat we willen leven. Pak het stuur in handen en kleur je leven in wat je wilt leiden.

Menno Tuik

Geïnspireerd door The Rhythm of Live (Matthew Kelly)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This field is required.

This field is required.